Mütəxəssislər otaq temperaturunda doğranmış qarpızın tez xarab olacağını deyirlər. Qarpızın sıradan çıxması üçün otaq temperaturunda yalnız bir neçə saat qalması kifayətdir.
xocalininsesi.az lent.az-a istinadən bildirir ki, nəticədə patogen mikroorqanizmlərin böyüməsi səbəbindən məhsulun turş dadı ola bilər.
Mütəxəssislər qarpızı plyonkaya büküb soyuducuda saxlamağı məsləhət görürlər. Beləliklə, giləmeyvə pulpasına oksigen tədarükü azalır və kəsilmiş qarpızın təravəti 48 saata qədər uzanır. Ancaq aşağı temperaturda uzun müddət saxlamamalısınız. Güman edilir ki, bu yolla qarpız öz dadını, teksturasını və qida dəyərini tez itirəcək. Ümumiyyətlə, qarpızın raf ömrü çox uzun sürməyəcək.
Yeri gəlmişkən, kəsilmiş qarpızı hər hansı aromatik məhsulların yanında saxlamaq tövsiyə edilmir. Giləmeyvə yad ətirləri udur. Dietoloqların fikrincə, dilimlərə və ya kublara bölünməyən qarpız daha uzun müddət qalır. Buna görə də, bütün qarpızı bir anda kəsməyin, daha uzunmüddətli saxlamaq üçün yeyiləcək qədər kəsin, yarısını isə qabıqlı saxlayın.
xocalininsesi.azMənbə: https://news.milli.az/interest/1215237.html